Geschiedenis Malieveld

4.6
(5)

Midden in Den Haag ligt de mooie grasmat van het Malieveld. Het is vrij bijzonder dat midden in het centrum van een stad zo veel natuur te vinden is. Vaak worden, door de hoge grondprijs, deze plekken vol gebouw. In Den Haag is dit niet mogelijk. Dit heeft allemaal te maken met de “Acte van Redemptie”

Wat is de Acte van Redemptie?

In 1530 had Den Haag toestemming om stadsmuren te bouwen om zichzelf en haar inwoners te beschermen tegen de Spanjaarden. Alleen werden deze muren nooit gebouwd. De Spanjaarden konden dus met twee vingers in hun neus de Hofstad innemen. Nadat de bezetters uit Spanje de stad verlaten hadden, waren veel gebouwen zwaar beschadigd en was er weinig geld over.

De Staten van Holland opperden hierdoor het plan om geld te verdienen met de kap van bomen in het Haagse Bos. De Hagenezen en Hagenaars waren hier fel op tegen en konden de verkoop van het bos afkopen. Als tegenprestatie werd op 16 April 1576, door de stadhouder Willem van Oranje, de Akte van Redemptie getekend. Dit is een soort ontheffing die eeuwig duurt en het Haagse Bos, de Koekamp en Het Malieveld beschermd van bebouwing en houtkapping. Het is in strijd om gebied te verkopen met het oogmerk op bomen te kappen en verkopen. Het Malieveld was ooit onderdeel van het Haagse Bos.

Waarom staat er dan wel een restaurant op het Malieveld?

Aangezien er niet gebouwd mag worden op het Malieveld, hoe kan het dan dat er een Pannenkoekenpaviljoen op het Malieveld staat? Dit heeft allemaal te maken met de Nederlandse bezetting in de tweede wereldoorlog. Doordat de Duitsers de Atlantikwall gingen bouwen en Scheveningen als centrale post ging fungeren, moesten veel strandtenten sluiten of uitwijken naar het Malieveld. Hier is een van overgebleven na de Tweede Wereldoorlog, en dit is het Paviljoen.

De Duitsers namen het in het algemeen niet te nauw in de Tweede Wereldoorlog met de Acte van Redemptie. Er werden veel bomen in het Haagse Bos gekapt, om rakettenwerpers te plaatsen. Na de oorlog is de Acte van Remptie wel weer geldig en in gebruik.

Waar komt de naam “Malieveld” vandaan?

Het Malieveld is in het verre verleden afgegraven, waardoor een veld ontstond. Dit veld was ideaal om een sport te beoefenen. Dit was de sport “Malie”. In deze sport moest je op een lange baan met een slaghout een houten bal door twee palen slaan. Dit was een echte elitesport en had meerdere varianten.

Het was een voorloper van golf en croquet en was populair onder de Engelse en Franse adel. Het spel vergde de nodige fysieke kracht van de deelnemers. In die tijd was er helaas nog geen Fysiotherapie in Den Haag voor mogelijke blessures. Het Malieveld dankt waarschijnlijk zijn naam aan dit populaire en elitaire spel.

Wat gebeurt er tegenwoordig vaak op het Malieveld?

Dit grote grasveld komt de laatste jaren voornamelijk in het nieuws met allerlei demonstraties die hier gehouden worden. Deze grote ruime vlakte geeft genoeg plek voor grote groepen demonstranten. Ook worden meerdere evenementen op deze locatie gehouden. Denk hierbij aan de CPC-loop, een Circus, Veteranendag en het Bevrijdingsfestival.

Hoe kan ik het Malieveld bezoeken?

Het Malieveld is goed bereikbaar en hierdoor makkelijk te bezoeken. Het heeft een centrale ligging naast Den Haag Centraal Station en de Utrechtse Baan. Er zijn meerdere mogelijkheden om het grasveld met het openbaarvervoer te bereiken. Kom je liever met de auto? Dan kan je jouw auto in de parkeergarage onder het Malieveld kwijt. Liever op de fiets of scooter? Deze kan je ook gemakkelijk kwijt.



Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.