Maak kennis met de Stad van Vrede en Recht

4.7
(25)

Den Haag heeft een bijzondere status als stad van vrede en recht. De stad trekt veel regeringsleiders, internationale organisaties, kenniscentra, hulporganisaties, bedrijven en studenten. Hier werken ze samen en delen ze hun kennis. Ze werken aan nieuwe ideeën om mondiale problemen op te lossen.

Den Haag heeft zijn huidige naam als ‘Stad van Vrede en Recht’ te danken aan de vele organisaties die zich er in de afgelopen decennia hebben gevestigd. Zoals het Vredespaleis, het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof.

Hoe is Den Haag de Stad van Vrede en Recht geworden?

Het begon allemaal honderden jaren geleden. Namelijk in de 16e eeuw: met rechtsgeleerde Hugo de Groot. Hij wordt de grondlegger van het internationaal recht.

In de 16e eeuw hield hij namens Het Hof van Holland (toenmalige regering) toezicht. Maar toen kwam stadhouder Maurits, de zoon van Willem van Oranje, wiens politieke tegenstanders werden opgesloten. De Groot werd opgesloten in Kasteel Loevestein, maar weet te ontsnappen in een boekkist!

Inspirerend boek

De Groot schreef in 1625 een boek over zijn ervaring: ‘Het recht van oorlog en vrede’. Een enorm succes, De Groot kreeg talloze volgers. Daarin pleitte hij voor het internationaal erkende recht van alle volkeren op vrede en zette hij uiteen wanneer oorlog nog gevoerd kon worden. De jurist stelt dat er ook een instantie moet zijn die boven alle staten staat om deze kwesties aan te pakken – het Internationaal Gerechtshof, momenteel gevestigd in Den Haag.

Eerste Vredesconferentie

Kort daarna, in 1899, vestigde Den Haag eindelijk zijn naam als Internationale Stad van Gerechtigheid en Vrede. Op de eerste Haagse Vredesconferentie dat jaar kwamen 26 landen van over de hele wereld voor het eerst samen om te praten over ontwapening en gerechtigheid voor internationale toepassing. Sindsdien zijn er steeds meer internationale organisaties naar Den Haag gekomen, zoals het Internationaal Strafhof, maar ook instellingen als Europol. Met andere woorden: Den Haag heeft haar reputatie als stad van vrede en recht verdiend.

Hoe is dit tegenwoordig nog te zien?

Buiten het Vredespaleis is ook nog het internationaal gerechtshof aanwezig in de hofstad. Ook zijn er veel juristen in en rondom de stad te vinden. Niet verwonderlijk want er is genoeg werk te verzetten, denk hierbij aan legalisatie van documenten en internationale geschillen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemtelling: 25

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.