Thuiswerken in Den Haag

5
(1)

In de Coronapandemie van de afgelopen jaren zijn mensen steeds meer gaan thuiswerken. Dit kwam door een positieve Corona-test of door de regulatie van het verplicht thuiswerken. Op het moment van schrijven is het geen verplichting meer, maar is het vaak een persoonlijke keuze om thuis te werken. Hoeveel mensen werken nou nog steeds thuis en wat zijn tips en tricks als je zelf wil thuiswerken.

 

Hoeveel mensen werken thuis?

In 2019 werkten volgens het CBS 5,5 miljoen werkenden nooit thuis. Iets meer dan twee miljoen mensen werkten incidenteel thuis en de andere 1,3 miljoen werkten gewoonlijk thuis. Dit betekent dat 38% van de werkende Nederlanders soms of altijd thuis werkten.  In 2019 waren het vooral de creatieve- taalkundige en ICT-beroepen die thuis werkten (CBS, 2020).

Na de coronacrisis is een verdubbeling te zien in het thuiswerken, volgens het CPB. Wel vindt de meeste werktijd nog op de werkplaats plaats. Na het einde van de eerste lockdown in mei nam het aantal uren thuiswerken af. In december, met daarin de tweede lockdown, nam het aantal uren thuiswerken weer toe. Veel werkenden verwachten ook weinig belemmeringen door hun werkgever. Ook doordat veel bedrijven hebben geïnvesteerd in de faciliteiten bij hun personeel thuis (CPB, 2021).

Nadelen thuiswerken

Thuiswerken heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen. Je kan natuurlijk iets langer in bed blijven liggen en je hoeft niet in de file te staan, maar er zijn ook nadelen aan het thuiswerken. Je spreekt je collega’s minder, je kan privé minder scheiden met werk en voor sommige mensen betekent het een daling in productiviteit.

Tips thuiswerken

Er zijn veel websites te vinden met allerlei tips over thuiswerken. Een van de belangrijkste die vaak voorkomt is routine. Zorg ervoor dat je goed je dag plant qua afspraken, hoe laat je opstaat, wanneer je pauze houdt. Maak een duidelijke to-do list en streep je werkzaamheden af. Ook is het belangrijk om een duidelijk eindpunt te maken aan je werkdag, zodat je niet in je privé-tijd ook blijft doorwerken en je dus geen rust neemt voor jezelf.

Ook is het belangrijk om je werkplek goed in te richten met de juiste materialen en om een duidelijke werkplek voor jezelf te bepalen. Denk hierbij aan een plek waar je niet gestoord kan worden door kinderen, familieleden of door overlast van buren en de omgeving. Ook een plek met een internetverbinding is van belang. Daarnaast is het voor je lichaam belangrijk om te kiezen voor een goede bureaustoel. Vaak worden deze kosten (gedeeltelijk) gefinancierd door het bedrijf waar je werkzaam bent.

Als je thuis werk, zie je jouw collega’s stukken minder en als je ze ziet, zal het vooral over werkgerelateerde onderwerpen gaan. De klassieke koffiezetapparaatgesprekken over koetjes en kalfjes zullen minder worden. Probeer wel met je collega’s dit sociale contact op te pakken. Vraag een collega bijvoorbeeld over zijn/haar weekend of over andere zaken dan enkel over werk. 

Websites met tips over thuiswerken:

Er zijn veel websites met tips over thuiswerken te vinden
online. Wil je meer tips en tricks lezen over thuis werken en wat je kan doen
om het jezelf zo fijn mogelijk te maken? Lees dan onderstaande artikelen: 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.